Wil jij beter en veiliger off piste skiën of boarden?

Ben je ook gegrepen door het off piste virus, maar heb je het idee dat je nog wel wat hulp bij je techniek kunt gebruiken en wat kunt leren over lawineveiligheid? Dan is dit het type week voor jou. Speciaal voor jou hebben we de gevorderde off piste reizen ontwikkeld. Verbeter je techniek en pak met je gids de mooiste afdalingen waarbij je heerlijk door de poeder kunt knallen. Een week met UCPA naar de beste plekken in de Franse alpen kan al voor €775,- inclusief gids en materiaal.

BELANGRIJKE INFORMATIE:
– De ski’s die je kunt lenen zijn geen brede off-piste ski’s, maar meer geschikt voor toerski-tochten. Alleen voor skiërs.
– Snowboarders kunnen ook deelnemen aan een off-piste programma. Dit programma wordt niet samengevoegd met skiërs.

Met Ucpa zit je in de mooiste skiresorts van Frankrijk in onze eigen gebouwen.

Met onze gidsen en gekwalificeerde instructeurs nemen we je mee naar de beste plekken.

Dankzij onze lokale kennis is er altijd wat moois te vinden.

We zijn dan ook niet voor niets de grootste aanbieder van off piste reizen van de Alpen. 

We leren je de beste technieken voor naast de piste.

Echt een avontuur waarbij je met sprongen vooruit gaat!

Uiteraard besteden we de nodige aandacht aan het weer, de sneeuw en het lawinebericht. 

Maar ook aan lawineveiligheid en het gebruik van pieper, schep en sonde.

Alle materialen liggen voor je klaar, je hoeft dus niets zelf mee te nemen of te kopen. 

En omdat UCPA geen winstoogmerk heeft (ja, al 50 jaar een non-profit organisatie)

kun je een week freeriden tegen de allerlaagste prijs in de markt.

Freeriden Ucpa
Splitboard shortbreak val de rhemes
Off piste ucpa.nl

Wat kun je verwachten van je freerideweek bij UCPA?

Inclusief

  7 dagen / 6 nachten verblijf bij UCPA

  9 dagdelen off piste met gids

  Techniek-, materiaal- en lawine instructie

  Ontbijt, lunch en diner

   Ski’s, board, stokken en schoenen

  Pieper, schep en sonde

  Skipas

  Lokaal vervoer

Extra opties

   Vroege aankomst zaterdagavond met diner

   2-persoonskamer

Exclusief

   Heen en terugreis

   Drankjes op de berg en in de après ski

ucpa

Geniaal!!

Wat een topweek. Halverwege de week hadden we verse sneeuw wat het nog leuker maakte. Aangezien we met goede skiërs waren nam de gids ons al op de 2e dag mee naar spectaculaire afdalingen, het voelde daarom helemaal niet als een beginners week. De volgende keer pak ik een week voor gevorderden

Mark

Voor wie

Heb je al wat ervaring met naast de piste skiën dan zijn deze reizen voor jou. We hebben off piste reizen voor gevorderden voor skiërs en snowboarders die graag het terrein in willen voor de tofste runs en de mooiste bergomgevingen. Onder begeleiding van een gids/instructeur verbeter je je off piste techniek en beter je positie op de berg te bepalen zodat je beter en veiliger zelfstandig in de bergen onderweg kunt zijn. Om zo veilig de mooiste poeder te kunnen rijden.  

   Niveau 2 : Gevorderd – Expert piste skiër, je kan overal vanaf komen in alle condities, je hebt al wat eerdere off piste ervaring  – een week waarin je nog verder het terrein in gaat en meer over lawineveiligheid leert.  

Op introductieniveau zal je meer tijd besteden aan het ontwikkelen van je techniek en vaardigheid om een freerider te worden. Op een hoger niveau,  zal ook je snelheid en je techniek toenemen. Die weken zullen steeds meer in het teken staan van het ontdekken van mooie routes met je gids dan aandacht voor techniek.

De off piste weken zijn bijna altijd voltijd zodat je tijd genoeg hebt om de mooiste routes, die vaak verder weg liggen, te bereiken.  De expert of expert+ weken waarbij je mogelijk op gletsjers skiet, en touwen gebruikt om steile couloirs te bereiken, worden altijd geleid door een UAIGM gids.

Het is natuurlijk altijd handig als je al een theoretische en/of praktijk cursus lawinekunde hebt gedaan.

Fitnessniveau: 1

Je beoefent minimaal 1x per week een sport.

Opbouw van de cursus

Voltijd betekent dat je ca. 23 uur les krijgt van een instructeur. De rest van de tijd kan je alleen.

Belangrijk over niveau 
Vanuit veiligheidsoogpunt en om een ​​goede cursus te kunnen bieden, is het belangrijk dat we een zo gelijk mogelijk niveau binnen de groep hebben. Daarom is het belangrijk dat je het vereiste niveau hebt. UCPA heeft de mogelijkheid om een ​​andere cursus aan te bieden of een vergoeding te geven als je niet voldoet aan het vereiste niveau om deel te nemen in de groep.

Conditionele eisen

Een goede conditie en uithoudingsvermogen zijn vereist om deel te nemen.

Groepsgrootte

1 instructeur van ca. 10 deelnemers.

Materiaal inbegrepen

Alle materiaal is inclusief bij UCPA: ski’s, stokken, schoenen, schep, sonde, transceiver.

Eigen materiaal

Als je je eigen materiaal hebt die je gewend bent te gebruiken, vooral schoenen, raden wij je aan deze mee te nemen. Het wordt dan gecontroleerd/goedgekeurd voordat je de locatie verlaat om te skiën. Alle technische uitrusting is verder te leen bij UCPA: Ski’s (lichter en wat smaller), stokken, schoenen, veiligheidsuitrusting zoals tranceivers, schep en sonde. Je kunt ook een rugzak lenen. Om veiligheidsredenen worden batterijen voor de zenders niet meegeleverd. Deze zijn te koop bij de receptie in het centrum. Bij sommige centra is het mogelijk om uw materiaal beveiligd met een slot op te bergen, je dient dan wel een hangslot mee te nemen.
Een rugzak van 20 L is goed om mee te nemen voor dagtochten.

Zelf meenemen

Voor wat je zelf dient mee te nemen verwijzen we je graag naar onze paklijst.

Hoe ziet een gevorderde off piste week er uit?


 ZaterdagAankomst op zaterdagavond 18.00 uur inclusief diner is optioneel (meerprijs)

   Zondag – Check in vanaf 08.00 uur. Uitgifte materiaal, anderen ontmoeten en vrije dag om te skiën.

  Maandag – Hele dag met gids. Op zoek naar de eerste mooie plekjes en er is een sessie over veiligheid waarbij je lawinereddingstechnieken gaat oefenen.  

  Dinsdag – Volle dag met gids. Leer de juiste houding, je aan te passen aan verschillend terrein, en krijg meer vertrouwen op steiler terrein.

  Woensdag – Halve dag met gids. Andere helft vrij skiën.  

  Donderdag – Hele dag met gids het terrein in op ontdekking en technieken oefenen.

  Vrijdag – Hele dag met gids het terrein in op ontdekking en technieken oefenen.

  Zaterdag – Vrij skiën in de ochtend, lunchen en kamer opruimen. Uitchecken om 14.00. 

Overige informatie
Bovenstaand programma is een voorbeeld van hoe een week wordt ingericht en onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in het programma. Het programma kan tijdens de huidige week veranderen op basis van technische criteria, veiligheidseisen of weersomstandigheden. In dat geval heeft alleen de UCPA-manager ter plaatse de bevoegdheid om deze noodzakelijke beslissing te nemen.

De UCPA stijl
Anders dan bij het los boeken van een gids focussen wij ons bij UCPA op het verbeteren van je techniek, maar geen zorgen dit is echt geen reguliere skischool. Het gaat bij het off piste skiën, om plezier maken en kennis en ervaring opdoen om veilig de bergen in te gaan. Het doel is om zelfstandigheid te ontwikkelen voor iedereen. De gids zal daarom aandacht besteden aan de veiligheid van het sneeuwdek, oefenen met piepers en all round vaardigheden in de bergen.

Materiaal
Alle materialen die je nodig hebt voor het beoefenen van de sport is bij onze trips inclusief. Je krijgt de geschikte ski’s, schoenen, stokken, pieper, schep en sonde.

Sociale aspect
Eén van de leuke dingen aan een vakantie met UCPA is het sociale aspect. Het is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen bij het beoefenen van een gedeelde passie. Of je nu alleen reist of met vrienden je zult zeker leuke gelijkgestemde internationale mensen ontmoeten. Dit geldt in het bijzonder voor de toer en off piste weken die we organiseren.

Off piste reizen voor gevorderden


Dit is de perfecte trip om een hele week off-piste terrein te ontdekken. Deze week is voor gevorderde of expert skiërs en snowboarders die al wat ervaring in de off-piste hebben en er klaar voor zijn om op zoek te gaan naar verborgen plekjes en uitdagende runs.

Deze weken zijn al meer gericht op gidsen en met de gegeven instructie ga je met sprongen vooruit. Geen plek voor starters dus.

De nadruk ligt op het gebruiken van de lokale kennis van de gids en om de lawineveiligheid weer even helder te krijgen, om op die manier je onafhankelijkheid in de bergen te vergroten. Dankzij de lokale kennis ga je steeds verder het terrein in om op die manier de mooiste afdalingen en de beste condities te vinden.

Bekijk hieronder een deel van ons off piste aanbod voor gevorderden:

Freeriden Frankrijk
Off-piste beginner

Alle materialen inclusief 

Schoenen, ski’s of boards, stokken en zelfs alle lawine veiligheidstoebehoren (pieper, schep en sonde) zijn standaard inclusief. Bij ons staat veiligheid voorop. 

Al onze eigen gebouwen hebben een in-house skishop met een grote selectie aan ski’s en boards voor alle niveaus. De meeste off-piste ski’s zijn van Rossignol (onze officiële sponsor). In de shop krijg je de off-piste ski’s die passen bij je gekozen reis en je niveau.

Je krijgt je pieper, sonde en schep en je krijgt les hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Elke producent maakt verschillende soorten schoenen en iedereen heeft andere voeten daarom hebben we een grote collectie schoenen zodat iedereen een geschikt paar kan vinden.

Elk jaar vervangen we de helft van het materiaal wat betekent dat alle spullen van goede kwaliteit en in goede conditie zijn. We hebben ook een ski reparatie shop dus eventuele aanpassingen kunnen ter plekke worden opgepakt. De ski shop is elke dag geopend.

Voor kleding moet je zelf zorgen. Denk hierbij aan een waterdichte jas (gore tex-achtig), handschoenen, helm, skibril en een 20-30 liter rugzak voor de picknick en de lawineschep en sonde. Elke dag ski je met de rugzak op, zorg dus voor een rugzak die je past en die ook gespen aan de voorkant heeft. Kleding tip : het is beter om met verschillende dunne lagen te werken dan met één dikke warme jas.

Bergvaardigheden

Met ucpa geloven we in verantwoordelijkheid in de bergen. We laten je kennis maken met lawine reddingstechnieken met behulp van je pieper, schep en sonde, maar ook hoe je kunt voorkomen dat je in lawine gevaarlijke situaties komt. Dit door gebruik te maken van het weerbericht, lawinebericht, en te kijken naar het terrein.  

De lokale kennis van je gids is goud waard, hij kent het gebied op z’n duimpje en kan je groep naar de beste plekken en de mooiste sneeuw brengen.

Instructeur en gids

Alle ucpa off-piste gidsen zijn gekwalificeerd om off-piste les te geven en te gidsen in Frankrijk. Ze zijn gekwalificeerd volgens het ‘Franse’ systeem wat bekend staat als één van de zwaarste kwalificaties in de wereld.

De instructeurs kunnen vrij jong zijn maar hebben gidsen allemaal als beroep gekozen en nemen het zeer serieus. En omdat ze jong zijn zijn ze ook lekker enthousiast, dynamisch en gepassioneerd. Het niveau van Engels verschilt per instructeur maar is altijd voldoende om de kennis over te brengen.

Avontuur en veiligheid

Voor zo’n breed en aantrekkelijk onderwerp is er relatief weinig goede informatie te vinden, het meeste wat je kunt vinden staat in gespecialiseerde boeken. En ‘Ga skiën met een gids’ is misschien wel een heel makkelijk antwoord op al je vragen. Een reden kan zijn dat men bang is dat lezers te makkelijk off piste gaan zonder zich bewust te zijn van de gevaren. En niet zonder reden, het is ook waar dat lawinerisico, en het skiën tussen rotsen, bomen en kliffen nooit onderschat moet worden.

Maar gelukkig kan het risico van freeriden beheerst worden door een basiskennis van technieken en sneeuwkunde. Lees op onze site meer over veiligheid. Niet om je bang te maken maar om te zorgen dat je je veilig en bewust in het bergterrein kunt begeven. En nog jaren plezier kunt beleven.  Er zit ook een persoonlijk aspect aan veiligheid. Je moet zelf eerlijk zijn over je fitheid, ervaring en skitechniek voordat je off piste gaat. Zowel met als zonder gids, hoewel met gids altijd beter is. Al is het maar voor de lokale kennis en de mooiste plekjes waar een gids je heen brengt. Zorg verder dat je altijd minimaal een rugzak met pieper, sonde en schep bij je hebt, net als je vrienden die meegaan. De belangrijkste off piste regel is namelijk, ga nooit alleen off piste, want als het fout gaat heeft dat vaak fatale gevolgen.  

De meest uitgebreide, plezierige en veiligste manier om off piste te leren skiën is door een trip te boeken waarbij je leert over techniek, over het terrein waar je je in begeeft, de sneeuw en waar een gids je spelenderwijs alles bijbrengt. Voor een optimale voorbereiding raden we aan om ook te werken aan je theoriekennis. Met een beetje zoeken zijn er goede aanbieders online te vinden.  Als je gaat freeriden gaat er een wereld voor je open. En het is natuurlijk niet alleen maar poedersneeuw waar het over gaat. Vaak tref je minder aantrekkelijke en moeilijke condities aan waar je mee moet leren omgaan. Het maakt je beter, je leert de bergen meer waarderen en bent je meer bewust van je omgeving en van je poedermaten.

Voor veel skiërs is freeriden een fundamentele verandering. Als je eenmaal hebt geproefd aan freeriden, wil je nooit meer terug. Lees snel verder wat wij te bieden hebben.

Veelgestelde vragen?

Off-piste betekent simpelweg ‘buiten de onderhouden en geprepareerde pistes’. Deze gebieden staan daarom niet onder toezicht, er zijn geen markeringen en ze zijn niet geprepareerd. Als je een gemarkeerde piste verlaat, ben je off-piste. Vaak kun je zonder problemen net voorbij de markeringen komen, maar voorheen ontstonden er ook lawines vlak naast de piste. Daarom brengt off-piste echte gevaren met zich mee en wordt het afgeraden zonder instructeurs/gidsen te gaan.

Veiligheidsuitrusting is vereist als je off-piste gaat; transceiver, sonde en schop. Deze zijn opgenomen in UCPA-cursussen waar ze nodig zijn.

Skiën op een ander terrein vereist andere uitrusting.

Off-piste ski’s verschillen enigszins van traditionele piste-ski’s, waarbij ze doorgaans breder zijn, een grotere rocker aan de voorkant hebben en verschillende soorten camber hebben om te helpen bij wisselend terrein (poeder, ijs en hellingshoek).

Bindingen lijken redelijk op elkaar, tenzij je aan ski toeren doet, in welk geval de bindingen heel anders zullen zijn.

Zo ook met de schoenen; ze lijken redelijk op elkaar, maar sommige off-piste schoenen hebben een ‘loopmodus’. Als je aan skitochten doet, hebben de schoenen een loopmodus en ‘pin-inzetstukken’ om de draaiende beweging mogelijk te maken.

Skistokken kunnen bredere manden hebben, zodat ze niet in poeder zinken.

Afhankelijk van de afdaling kunnen een ijsbijl, harnas, touw, ijsschroeven en stijgijzers nodig zijn.

Veiligheidsuitrusting is ook vereist; transceiver, sonde en schop. Deze zijn opgenomen in UCPA-cursussen waar ze vereist zijn.

Transceivers geven een signaal af dat door sneeuw heen kan worden gedetecteerd en hebben ook een zoekfunctie om het redden van anderen te vergemakkelijken. Sondes worden gebruikt om door de sneeuw naar slachtoffers te zoeken, voordat de schep wordt gebruikt om ze uit te graven. Deze vaardigheden worden aangeleerd op onze off-piste cursussen – bekijk de cursusbeschrijvingen voor meer informatie.

Voor de off-piste cursussen is een goede conditie vereist. Je zou een over het algemeen actief persoon moeten zijn. In tegenstelling tot skiën op de pistes, kan het wisselende terrein en de kwaliteit van de sneeuw behoorlijk vermoeiend zijn, en de dagen lang als je veel afdaalt.

Ja, poeder kan vermoeiend zijn, ondanks dat het er zo moeiteloos uitziet! Een ander punt om te maken is dat af en toe afdalingen naar een vlak gebied gaan waar je jezelf moet voortbewegen met behulp van skistokken (crosscountry-stijl), mogelijk voor een behoorlijk lange afstand. Dit kan natuurlijk vermoeiend zijn.

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is ook het effect van hoogte tijdens het skiën, over het algemeen kan dit ervoor zorgen dat je sneller dan normaal buiten adem raakt! Er is niet veel dat je kunt doen om dit te verminderen, maar fit zijn helpt.

Off-piste skiën vereist dat je lichaam en techniek zich aanpassen aan het wisselende terrein, wat op de piste minder gebruikelijk is. Terwijl je ervaring opbouwt, begrijp je wat voor soort techniek vereist is voor het off-piste terrein; je bouwt een ‘gereedschapskist’ op waaruit je vervolgens kunt putten om het ‘juiste gereedschap voor de klus’ te gebruiken.

Enkele algemene tips om je geheugen op te frissen of in gedachten te houden voor je eerste off-piste cursus:

Houd in de meeste omstandigheden je gewicht gelijkmatig verdeeld over beide ski’s

Lichaam altijd naar beneden gericht en handen altijd naar voren

Leun niet achterover

Veel verschillende bochtstijlen, kies de juiste

Ontspan, blijf losjes

Een ander element dat sommige beginners over het hoofd zien, is skiën met een rugzak die veel reservelagen, voedsel en water voor de dag bevat, evenals veiligheidsuitrusting. Het kan groot en zwaar zijn, wat je evenwicht en behendigheid aantast, en extra werk voor de benen veroorzaakt. Dit is iets waar je na verloop van tijd aan zult wennen, maar het is iets om in gedachten te houden.

Het is mogelijk om het hele seizoen off-piste cursussen bij ons te doen. Meestal beginnen ze eind december en lopen ze tot eind april. De sneeuw varieert in kwaliteit en stijl, net als het weer.

Het vroege tot middenseizoen kan behoorlijk humeurig zijn, met korte dagen en veel sneeuwval. Dit kan echter meer poederdagen betekenen, aangezien de sneeuw doorgaans frequent en zacht is. Vanaf het midden van het seizoen (meestal februari en maart) heeft het sneeuwpakket de neiging zich goed op te bouwen en vast te houden, het kan erg koud zijn. Vanaf dat moment worden de dagen langer en begint het weer te stabiliseren, wat betekent beter weer en warmere dagen. De sneeuw kan ’s ochtends vaak ijzig zijn, maar verandert dan in ‘voorjaarssneeuw’, wat het ‘op één na beste is na verse poeder’, zoals veel skiërs beweren.

We bieden momenteel off-piste skicursussen en trips aan in Chamonix, Argentiere, La Plagne, Flaine, Serre Chevalier, Val d’Isere, Tignes, Les Arcs, Les Contamines, Val Thorens en Les Deux Alpes.

Deze ski resorts variëren in hun eigenschappen voor off-piste skiën, maar ze hebben allemaal hun eigen ongelooflijke lijnen en prachtige landschappen.