• Alles inclusief

  • Betaalbare vakanties

  • Ideaal voor groepen

  • Hoge kwaliteit instructie

banner image
Trailrunning

De nodige voorzorgsmaatregelen voor trailrunning in de winter!

Natte of besneeuwde ondergrond, dalende temperaturen en minder licht: de specifieke omstandigheden in de winter hebben invloed op het trailrunnen en vereisen extra veiligheidsmaatregelen om blessures of ongelukken te voorkomen.

Vergeet niet goed op te warmen

Wees eerlijk, in de winter is het koud! In de zomer kun je misschien rustig beginnen om op te warmen tijdens het lopen, maar in de winter moet je dit echt vooraf doen. Dit voorkomt spierblessures tijdens de eerste kilometers.

Als je meedoet aan een wintertrail, is een warming-up voor de start ook noodzakelijk. Deze races zijn vaak kort (maximaal 30 km) en geven je geen tijd om rustig op te warmen tijdens de eerste kilometers. Door het snelle tempo is het belangrijk om direct goed van start te gaan.

Bekijk alle vakanties
thumbnail

Trailrunnen in de winter: aandacht voor de uitrusting

Je moet je materiaal aanpassen aan de omstandigheden.

Net als in de zomer, zorg je ervoor dat je basisuitrusting in je rugzak zit: een mobiele telefoon, een kaart, water, wat eten, een nooddeken en een waterdichte jas (zoals Gore-Tex). Neem ook een hoofdlamp mee, zodat je niet verrast wordt door de duisternis, en een zonnebril voor als je in de bergen op sneeuw of natte, maar zonnige paden rent.

Kleed je warm aan met een lange legging, een shirt met lange mouwen en een fleece, bovenop een ademende en waterdichte jas. Dit is het principe van de drie lagen om warm te blijven. Vergeet niet dunne handschoenen en een muts of buff mee te nemen.

Kies schoenen met geschikte noppen voor glad terrein

De noppen moeten groot maar ver uit elkaar staan. Als ze te dicht op elkaar zitten, kan modder zich ertussen ophopen, waardoor je een gladde zool krijgt. Ben je gewend om op natte paden te lopen, overweeg dan waterdichte schoenen met een ademend membraan.

Laatste tip: vergeet niet om vanaf het begin van je training goed te hydrateren! In de winter heb je minder snel dorst, maar dit kan je parten spelen.

thumbnail

Als je in de bergen rent, de extra voorzorgsmaatregelen

Ren je op sneeuw of ijs, of overweeg je mee te doen aan wintertrails, dan kun je over je schoenen een extra systeem met gripnoppen dragen.

Er zijn twee opties: kettingen met spanners die je over je schoenen doet, of rubberen systemen met noppen die je schoen omsluiten. Wil je wat meer investeren, dan zijn er ook speciale trailschoenen met spikes, ideaal voor ijs.

Voor je vertrekt in de bergen

Controleer altijd je route en ga niet op wandelpaden als ze gesloten zijn. Dit betekent dat het pad niet onderhouden is of dat er lawinegevaar is. Dit risico is net zo groot als voor skiërs! Ga niet off-piste, tenzij je goed voorbereid bent en met een ARVA-systeem (lawinezoekapparaat) uitgerust bent. Ga nooit alleen en zorg ervoor dat je de bergen goed kent als je buiten de paden wilt lopen.

Bekijk alle vakanties

Dit vind je misschien ook leuk

misschien
Trailrunning

Ontdek 8 mooie trailrunning routes in Frankrijk!

Sommige trailroutes spreken meer tot de verbeelding dan andere, dankzij hun prachtige uitzichten of...

Lees meer