10 tips om op een goede manier te beginnen met surfen
Surfen en wakeboarden

Wie droomt er nou niet van om een goede surfer te worden en de hoogste golven met gemak te pakken?
De werkelijkheid van deze droom is dat surfen zowel fysiek als mentaal een veeleisende sport is, met alle regels, technieken, en trucjes die er zijn om snel vooruit te gaan!
In deze blog lees je 10 tips om op een goede manier te beginnen met surfen en snel beter te worden.

1. Bereid je lichaam voor op inspanning

Surfen is een sport die een groot beroep doet op bepaalde spiergroepen (o.a. rug en schouders) Een goede conditie hebben en soepel zijn, zijn daarom voordelen om snel vooruitgang te boeken.

10 adviezen om op een goede manier te beginnen met surfen
Beginnen met surfen

Geen zorgen, je kunt ook beginnen met surfen zonder een echte sportieveling te zijn! Door regelmatig een sportieve activiteit te beoefenen (zwemmen, joggen, pilates, yoga etc.), bereid je je lichaam voor op inspanning en zul je meer uit je surfsessies kunnen halen!

2. Doe aanvullende activiteiten

Een goede manier om jezelf eigen te maken met de staande positie op een onstabiele ondergrond (op het water), is Stand Up Paddle (SUP). Deze activiteit kun je zowel op zee, als op een meer of ander binnenwater doen.

Skateboarden is een heel goede aanvulling op surfen. Het is een goede manier om te oefenen met balans tijdens het nemen van bochten en om je houding te verbeteren.
Met bepaalde skateboards, waarvan de voorkant heel soepel is, kun je de sensaties van het surfen ervaren. Cruisen op skate longboards biedt je zelfs de kans om te oefenen met de bewegingen van het surfen op een longboard.

Om je spieren te versterken, is yoga een sport waarmee je zowel je spieren versterkt als soepeler maakt. Daarnaast helpt yoga om je evenwicht te verbeteren en, dankzij de aandacht voor de ademhaling, om je ademhalingscapaciteiten te verbeteren!

3. Kies surfspots voor beginners

Tip 3 van de 10 tips om te beginnen met surfen is locatie. Om te beginnen met surfen, kun je het beste een locatie kiezen waar de golven het toestaan om rustig te kunnen beginnen. Ook al droom je van hoge golven, het is beter om te beginnen met kleine, regelmatige golven met een trage vloedgolf die je de tijd geven om je techniek te perfectioneren.

Bretagne en de Baskische kust zijn ideale regio’s om te beginnen met surfen. De zeer lange rechte kustlijnen bieden namelijk een grote verscheidenheid aan plekken die alle soorten golven opvangen, maar ook meer beschermde plekken om op terug te vallen. Afhankelijk van de omstandigheden, is het dus mogelijk om de hoogte en kracht van de golven te kiezen waarop je gaat surfen.

Zelf surfen?

Heb je ook heel veel zin gekregen om te leren surfen of je skills te verbeteren?
Boek nu je geheel verzorgde surfreis via UCPA! We bieden surf reizen aan voor alle niveau’s!

Bekijk onze surf reizen

4. Zorg voor een gezonde levenstijl 

Surfen is een veeleisende sport die, als je wilt genieten van een sessie, vereist om in goede conditie te zijn en om een gezonde levensstijl te hebben.

Het is echt niet nodig om alleen maar kiemgroenten te eten! Het is gewoon belangrijk om goed te eten, goed te slapen, jezelf goed te hydrateren (genoeg drinken dus!) en je lichaam voldoende tijd geven om zich te herstellen tussen twee sessies. 

5. Ken de omgeving 

Elke surfplek heeft zijn eigen kenmerken: ligging, zandbodem of rotsachtig, stromingen… Door de algemene omgeving te kennen, en dan vooral de plek waar je surft, kun je het meeste uit je surfsessie halen: je kunt profiteren van de stromingen om de peak te vinden, of de zone van de vloedgolf te vermijden.

Om jezelf minder uit te putten en meer golven te kunnen trotseren, kunnen de adviezen van een local of een surfleraar je helpen bij het leren kennen van de spot waar je surft.

6. Begin met aangepast materiaal

Tip 6 van de 10 tips om te beginnen met surfen is de keuze van materiaal. Je droomt misschien van surfen met kleine planken, maar beginnen met een short board kan ontmoedigend werken. Het is beter om te oefenen met een spongeboard, om zo je houvast te vinden, je techniek te verbeteren en plezier te hebben !

De surfindustrie biedt voldoende materiaal aan dat is aangepast aan het leren surfen. Met hun grote volume bieden de spongeboards een ongelofelijke stabiliteit. Dit zorgt ervoor dat je snel plezier kunt hebben in de golven en in alle veiligheid kunt beginnen.

7. Wees geduldig

Er zijn veel factoren die bepalend zijn om goede golven te kunnen pakken: de richting van de golf, de kracht van de golf, de richting van de wind, het tij… Surfen leert je niet alleen om je meteorologische kennis te vergroten om voorspellingen te kunnen doen, maar surfen leert je vooral om geduldig te zijn!

Goede condities zijn zeldzaam, net als goede surfsessies. Geduld hebben en je frustraties beheersen zijn daarom erg belangrijk om in alle rust vooruitgang te kunnen boeken… Geen zorgen, je vergeet de uren dat je gewacht hebt snel, maar je onthoudt de sensaties van een goede golf voor de rest van je leven!

8. Wees bescheiden

Zoals bij alle disciplines, leren surfen gebeurt niet lineair: afhankelijk van je mentaliteit en je conditie, kun je de ene dag heel veel succes hebben en de volgende dag de indruk hebben dat je weer terug bij af bent.

Surfen heeft daarnaast nog een extra moeilijkheid, omdat het plaatsvindt in een natuurlijke en veranderlijke omgeving. Wat je denkt bereikt te hebben met bepaalde golven, kan weer compleet anders zijn in andere omstandigheden. De kracht van de oceaan maakt dat je bescheiden moet zijn, en het heel belangrijk is om je eigen limieten te kennen en accepteren.

Je hoeft je niet te schamen als je bepaalde golven niet wilt nemen… surfen moet een plezier blijven!

9. Respecteer de surfregels

Achter het coole imago van surfen en surfers, wordt de sport bepaald door het respecteren van de regels aangezien er op een plek vaak meerdere surfers aanwezig zijn.

De regels zijn opgesteld zodat iedereen plezier kan hebben op het water, daarom is het naleven ervan essentieel. Om geen boze blikken te krijgen van andere surfers als je op een plek bent, kun je het beste de tijd nemen om eerst even rustig te kijken.

“Respecteer de surfers die al aanwezig zijn en wacht jouw beurt af om een golf te pakken”

Bepaalde bestemmingen zoals de Canarische eilanden, Hawaï of Australië zijn erg toeristisch en trekken zoveel surfers aan dat het lokalisme erg sterk is. Daar is het naleven van de regels dus extra belangrijk!

10. Neem surflessen

Beginnen met surfen met behulp van lessen zorgt ervoor dat je de goede handelingen uitvoert en vanaf het begin goede reflexen hebt. Met een aan jouw verwachtingen aangepast leerprogramma, en door op het juiste moment op de juist plek te zijn met de juiste tips, versnellen surflessen je progressie. Hierdoor zul je sneller plezier hebben in de golven en sneller zelfstandig worden. 

Nu ben je klaar om de golven te trotseren! Vergeet niet dat het belangrijkste advies om te beginnen met surfen is… gewoon beginnen! Dus, spring in het water!

Hang loose

Zelf surfen?

Heb je ook heel veel zin gekregen om te leren surfen of je skills te verbeteren?
Boek nu je geheel verzorgde surfreis via UCPA! We bieden surf reizen aan voor alle niveau’s!

Bekijk onze surf reizen