Weg van de piste met de grootste aanbieder van toerski reizen in de Alpen

Heb jij ook zo een zin in de mooiste toertochten of wil jij ook wat minder tijd op de piste doorbrengen en voor de eerste keer gaan toeren. Wij zijn specialist in toerski, splitboard, freerando en off piste reizen. Vanuit de mooiste Franse skiresorts bieden we vele toerskireizen aan tegen de laagste prijs in de markt. We hebben tochten vanuit onze eigen hotels en we bieden huttentochten voor de echte avonturiers. Of je nu al expert bent en eindelijk eens de Haute Route wilt doen, of dat je voor de eerste keer wilt gaan toeren en de juiste techniek en de basis wilt leren over lawineveiligheid. Dan hebben wij de week voor jou. Een week all-in toerskiën met UCPA kan al voor €725,- inclusief gids en materiaal.

BELANGRIJKE INFORMATIE:
– De ski’s die je kunt lenen zijn geen brede off-piste ski’s, maar meer geschikt voor toerski-tochten. Alleen voor skiërs.
– Snowboarders kunnen niet deelnemen aan toerski programma’s. Zij kunnen kiezen voor een splitboard programma.
– Je overnacht tijdens deze vakantie ook nachten in een berghut

 Met Ucpa zit je in de mooiste skiresorts van Frankrijk in onze eigen gebouwen.

 Met onze gidsen en gekwalificeerde instructeurs nemen we je mee op de mooiste tochten.

 Dankzij onze lokale kennis is er altijd wat moois te vinden.

 We zijn dan ook niet voor niets de grootste aanbieder van toerski reizen  van de Alpen.

 Leer de beste technieken voor naast de piste.

 Echt een avontuur waarbij je met sprongen vooruit gaat!

 Uiteraard besteden we de nodige aandacht aan het weer, de sneeuw en het lawinebericht.

 Maar ook aan lawineveiligheid en het gebruik van pieper, schep en sonde.

 Alle materialen liggen voor je klaar, je hoeft dus niets zelf mee te nemen of te kopen.

 En omdat UCPA geen winstoogmerk heeft (ja, al 50 jaar een non-profit organisatie)

 kun je een week leren freeriden tegen de allerlaagste prijs in de markt.

introductie toerskien grand sud2
Toerski Expert Chamonix-Zermatt Authentique

Wat kun je verwachten bij Ucpa?

Inclusief

7 dagen / 6 nachten verblijf

4 / 4,5 dag splitboarden met gids

Techniek, materiaal en lawine instructie

Ontbijt, lunch en diner

Splitboard, vellen, crampons en schoenen

Pieper, schep en sonde

Skipas

Lokaal vervoer

Extra opties

   Vroege aankomst zaterdagavond met diner

   2-persoonskamer

Exclusief

   Heen en terugreis

   Drankjes op de berg en in de après ski

Voor wie

Deze cursus is ideaal voor de ervaren piste skiër die graag iets nieuws wilt proberen. 

Fitnessniveau: 1

Je beoefent minimaal 1x per week een andere vorm van sport.

Opbouw van de cursus

De opbouw van de cursus verschilt per niveau en type reis. De opbouw van de cursus wordt vermeldt op de vakantie pagina.

Niveau

Omdat je dus niet alleen de skilift pakt en lekker gaat afdalen maar ook stukken moet lopen is je fysieke conditie belangrijk. We hebben onze reizen dan ook ingedeeld op niveau zodat je maximaal plezier haalt uit je week.  

   Niveau 1 : Introductie – Voor de ervaren pisteskiër, met een beetje ervaring in off piste, nog niet eerder getoerd. Ideale introductiecursus – geschikt voor iedereen.

   Niveau 2 : Gevorderd – Expert skiër, je kan overal vanaf komen in alle condities, wat eerdere toer ervaring  – probleemloos 800 hoogtemeters kunnen maken per dag. Dat betekent dat je regelmatig sport gedurende het jaar. Hikes van 1 of 2 uur zijn geen probleem. 

   Niveau 3 : Expert – Expert skiër, veel toerski ervaring, kan in alle soorten sneeuw skiën met rugzak op. Goede fysieke conditie.

Op introductieniveau zal je meer tijd besteden aan het ontwikkelen van techniek en vaardigheid om een goede toerskiër te worden. Op een hoger niveau,  zal ook je snelheid en je techniek toenemen. Die weken zullen steeds meer in het teken staan van het ontdekken van mooie routes met je gids dan aandacht voor techniek.

De toerski weken zijn bijna altijd voltijd zodat je tijd genoeg hebt om de mooiste routes, die vaak verder weg liggen, te bereiken.  De expert weken waarbij je mogelijk op gletsjers skiet, en touwen gebruikt om steile couloirs te bereiken, worden altijd geleid door een UAIGM gids.

Het is natuurlijk altijd handig als je al een theoretische en/of praktijk cursus lawinekunde hebt gedaan.

Accommodatie

Je verblijft in de UCPA locatie en een aantal nachten in een opvanghuis of berghut. Het is een eenvoudige berghut die meestal in een ontoegankelijke lawinebestendige omgeving staat. In sommige berghutten is alleen mineraalwater beschikbaar (kosten ca. 6 euro/fles). Houd er rekening mee dat als je een tweepersoonskamer in de UCPA locatie hebt geboekt, deze kamerkeuze niet van toepassing is tijdens de nacht in de berghut.

Belangrijk over niveau 
Vanuit veiligheidsoogpunt en om een ​​goede cursus te kunnen bieden, is het belangrijk dat we een zo gelijk mogelijk niveau binnen de groep hebben. Daarom is het belangrijk dat je het vereiste niveau hebt. UCPA heeft de mogelijkheid om een ​​andere cursus aan te bieden of een vergoeding te geven als je niet voldoet aan het vereiste niveau om deel te nemen in de groep.

Conditionele eisen

Een goede conditie en uithoudingsvermogen zijn vereist om deel te nemen.

Groepsgrootte

1 instructeur van ca. 8-10 deelnemers.

Materiaal inbegrepen

Alle materiaal is inclusief bij UCPA: ski’s, stokken, schoenen.

Eigen materiaal

Als je je eigen materiaal hebt die je gewend bent te gebruiken, vooral schoenen, raden wij je aan deze mee te nemen. Het wordt dan gecontroleerd/goedgekeurd voordat je de locatie verlaat om te skiën. Alle technische uitrusting is verder te leen bij UCPA: Ski’s (lichter en wat smaller), stokken, schoenen (toerski schoenen), veiligheidsuitrusting zoals tranceivers, (ARVA) stijgijzers, schep, sonde en harnas. Je kunt ook een rugzak lenen. Om veiligheidsredenen worden batterijen voor de zenders niet meegeleverd. Deze zijn te koop bij de receptie in het centrum. In de berghut (eenvoudige berghut) ligt een deken, maar het is verplicht om zelf een slaaplaken/reislaken mee te nemen.Bij sommige centra is het mogelijk om uw materiaal beveiligd met een slot op te bergen, je dient dan wel een hangslot mee te nemen.
Een rugzak van 20 L is goed om mee te nemen voor dagtochten.

Zelf meenemen

Voor wat je zelf dient mee te nemen verwijzen we je graag naar onze paklijst.

Review split board

Fantastische vakantie gehad

“Ondanks “oude” sneeuw een topweek gehad in Flaine. Leraar super, eten top, materialen prima en gezellige groep bestaande uit Engelsen, Chinezen en een Fransman. Instructie in het Engels en nog een ochtendje op tourski’s de berg opgeklommen en uiteraard afgedaald. Verhouding prijs – kwaliteit voor mij een dikke 8.”

Remco

Hoe ziet een UCPA toerskiweek er uit?


 ZaterdagAankomst op zaterdagavond 18.00 uur inclusief diner is optioneel (meerprijs).

   Zondag – Check in vanaf 08.00 uur. Uitgifte materiaal & de hele dag vrij skiën. Er is een welkomstbijeenkomst voor het diner. 

  Maandag t/m vrijdag –Skiën met een gids. Tranceiver training, toerski techniek & dagtochten verspreid over de week. Overnachting in het UCPA-centrum of in de berghut. OPMERKING – 1 nacht in een berghut in Chamonix, 2 nachten in een berghut in Serre Chevalier.

  Zaterdag – Vrij skiën in de ochtend, lunchen en kamer opruimen. Uitchecken om 14.00. 

Overige informatie
Bovenstaand programma is een voorbeeld van hoe een week wordt ingericht en onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in het programma. Het programma kan tijdens de huidige week veranderen op basis van technische criteria, veiligheidseisen of weersomstandigheden. In dat geval heeft alleen de UCPA-manager ter plaatse de bevoegdheid om deze noodzakelijke beslissing te nemen.

De UCPA stijl
Anders dan bij het los boeken van een gids focussen wij ons bij UCPA op het verbeteren van je techniek, maar geen zorgen dit is echt geen reguliere skischool. Het gaat bij het toerskiën en boarden, om plezier maken en kennis en ervaring opdoen om veilig de bergen in te gaan. Het doel is om zelfstandigheid te ontwikkelen voor iedereen. De gids zal daarom aandacht besteden aan de veiligheid van het sneeuwdek, oefenen met piepers en all round vaardigheden in de bergen.

Materiaal
Alle materialen die je nodig hebt voor het beoefenen van de sport is bij onze trips inclusief. Je krijgt een splitboard, vellen, schoenen, stokken, pieper, schep en sonde. Indien nodig krijg je een harnas en/of klimmaterialen.

Sociale aspect
Eén van de leuke dingen aan een vakantie met Ucpa is het sociale aspect. Het is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen bij het beoefenen van een gedeelde passie. Of je nu alleen reist of met vrienden je zult zeker leuke gelijkgestemde internationale mensen ontmoeten. Dit geldt in het bijzonder voor de toer en off piste weken die we organiseren.

UCPA ski - 12 uur les
UCPA ski - 12 uur les

Wat voor materiaal heb je nodig?

Om te toerskiën is speciaal materiaal nodig. Niet elke ski is geschikt om mee te toeren. En als snowboarder heb je een splitboard nodig. Maar belangrijker nog is de speciale toerski-binding. Verder zijn toerski vellen, speciale schoenen, een rugzak, lawine- en navigatiemateriaal noodzakelijk.

Bindingen


Om te toerskiën volstaan ‘gewone’ bindingen niet. Om omhoog te kunnen lopen met je ski’s heb je speciale toerski bindingen nodig. Bindingen waarbij de hiel van je skischoen los kan komen van de ski. Op deze manier is het mogelijk om met de ski’s te lopen. Voor de afdaling wordt de hiel vast geklikt waardoor het weer een normale binding wordt. Toerski bindingen bestaan in vele typen en soorten. Van extreem lichte bindingen die vooral voor de klim ontworpen zijn tot stevige freeride bindingen, die zelfs flinke sprongen aankunnen. Het gewicht van de binding is hier een belangrijke factor. Ben je van plan korte toertjes te maken en wil je vooral van de afdaling genieten, kies dan voor stevige, afdaal gerichte, toerbindingen. Wanneer je vooral lange tochten omhoog wilt lopen dan is gewicht een belangrijke factor en zijn de zogenaamde pin-bindingen een uitkomst.

Ski’s of splitboard


In principe kan elke off-piste ski gebruikt worden als toerski, als deze de mogelijkheid heeft om een toerbinding te monteren. Maar de ski moet ook mee omhoog genomen worden, dus hoe lichter hoe prettiger de klim. Ook zijn de moderne ‘fats’ te breed om comfortabel mee omhoog te lopen. Een standaard off-piste ski is een goede keuze voor hen die tijdens de afdaling voluit gaan. Een lichte toerski is de keus voor hen die lange tochten ondernemen en niet per se op volle snelheid willen afdalen. Voor de boarders is het nodig dat je een zogenoemd splitboard gebruikt. Dit board kun je in de lengte splitsen zodat je twee helften overhoud, de binding hiervan is draaibaar en zorgt ervoor dat je eigenlijk een paar korte toerski’s hebt.

Schoenen


Toerskischoenen hebben twee grote verschillen met alpiene skischoenen. Ten eerste hebben de schoenen een zool met een zeer goed profiel zodat er met de schoen ook goed gelopen kan worden. Ten tweede heeft een toerskischoen een echte loopstand die het lopen en omhoog skiën een stuk comfortabeler maakt. Hiernaast zijn deze schoenen veel lichter dan alpiene schoenen en vaak iets soepeler. De binnenschoen is veelal speciaal ontworpen om mee te lopen, ook van een veel betere kwaliteit dan een gemiddelde alpiene binnenschoen.
Kies toerskischoenen een fractie groter dan alpiene skischoenen. Tijdens lange tochten zullen je voeten uitzetten, wat in te krappe schoenen voor pijnlijke voeten zorgt.

Skivellen


Om met toerski’s omhoog te kunnen lopen heb je speciale vellen nodig. Deze vellen plak je op de onderkant van je ski’s. Alle ‘haartjes’ staan in een richting waardoor het vel omhoog geschoven kan worden maar niet meer naar beneden kan glijden. Goede vellen bedekken de hele ski (m.u.v. de staalkanten). Na de klim trek je de vellen simpelweg van je ski’s, en de volgende tocht plak je de vellen er zo weer op.

Veelgestelde vragen?

Doorgaans is het skitourseizoen op zijn hoogtepunt in de lente, in plaats van aan het begin van de winter. Dit heeft verschillende redenen, voornamelijk omdat het sneeuwdek het diepst en het meest stabiel is (dus minder lawinerisico), het weer rustiger is, de dagen langer zijn en je de altijd gewenste ‘lentesneeuw’ krijgt.

Hoewel je op elk moment van het seizoen toerskiën kunt maken, worden de grotere avonturen (zoals tochten van hut naar hut) en langere tochten meestal pas in het vroege voorjaar gedaan, of in ieder geval totdat het weer verandert. Dit kan meestal vanaf half maart zijn, maar het is wel afhankelijk van het weer.

Je dient een verzekering af te sluiten met wintersportdekking. Ski-ongelukken gebeuren vrij regelmatig, zelfs op beginnende en ‘niet moeilijke’ pistes is het gemakkelijk genoeg om een ongeluk te krijgen waarbij een ziekenhuistrip nodig zijn.

We kunnen geen verzekeringspolissen aanbevelen en er zijn veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Sommige standaard reisverzekeringen hebben ‘winter add-ons’ en andere zijn standaard inbegrepen. Uit ervaring merken wij echter dat de meeste mensen een specialistische wintersportverzekering afsluiten. Lees elke polis aandachtig door om te controleren of deze voor jouw correct is en betrekking heeft op de activiteiten die je gaat doen.

We hebben een uitgebreide paklijst opgesteld die het meeste van de benodigde spullen dekt, en er is natuurlijk een schat aan informatie online beschikbaar. Wees voorbereid op de kou, want het kan natuurlijk extreem koud zijn in de Alpen, maar wees er ook op voorbereid dat het erg warm wordt tijdens het skiën – wat dit betreft kun je het beste overwegen om laagjes te dragen, waarbij je flexibel kunt zijn met je lagen om aanpassen aan de temperatuur en de activiteit. Als je voor het eerst gaat skiën kan het ook handig zijn om sommige spullen te lenen bij vrienden en/of familie. Het is zonde om alles meteen nieuw te kopen als je niet zeker weet of het iets voor jou is.

Toerskiën kan fysiek behoorlijk veeleisend zijn, maar het is zeker de moeite waard. Het is zwaarder dan wandelen vanwege het extra gewicht – ski’s, skins en schoenen zijn op zichzelf al zwaar genoeg! Dan moet je water en voedsel dragen, plus extra lagen en alle andere uitrusting die je nodig hebt. En tenzij je je op hoge breedtegraad bevindt, is de kans groot dat dit allemaal ook op hoogte zal zijn waar de lucht ijler is en de hoeveelheid bruikbare zuurstof wordt verminderd, waardoor uw lichaam extra wordt belast.

Voor onze introductiecursus hoef je niet superfit te zijn, maar het wordt aangeraden dat je regelmatig actief bent en ervaring hebt met wandelen/hiken.

Wij zijn de Nederlandse partner van UCPA, die een andere vakantie-  ervaring biedt dan je ergens anders zult vinden. De hele set-up is ontworpen om jouw als beginner te helpen bij het leren skiën. Alles wordt in huis afgehandeld – verhuur van uitrusting, instructie, alle maaltijden, skipassen, waardoor je een hele relaxte ervaring zult hebben waarbij je je kunt concentreren op skiën en socializen, in plaats van na te denken over het kopen van skipassen, het vinden van materiaalverhuur en skischolen enz.

Als je reist met vrienden die al eerder hebben geskied, werkt het UCPA-concept nog steeds uitstekend omdat het hen in staat stelt een skicursus te volgen voor hun eigen vaardigheidsniveau zonder zich zorgen te hoeven maken over jou. Je hebt daarbij ook nog voldoende tijd om samen te skiën.

Basistechniek is een beetje zoals lopen, terwijl je je tenen over de grond achter je aan sleept en dan je voorste voet verder naar voren duwt dan normaal. Het gevoel is in het begin vreemd, maar je went er snel aan! Wees je bewust van het gebruik van je stokken voor balans.

Om naar boven te gaan: je hebt misschien wat zigzags een helling zien opgaan als je eerder in de bergen bent geweest, een beetje zoals een wandelpad dat in de sneeuw is gesmeed. Deze sporen worden gevormd door toerskiërs die met een lichte helling doorkruisen en vervolgens een ‘kickbocht’ maken, waarbij ze van richting veranderen en de andere kant op beginnen. De hellingshoek bepaalt de frequentie van de sporen en hun nabijheid tot elkaar; nauwere tracks betekent meestal een steilere helling. Als een helling uiteindelijk te steil is, doe je normaal gesproken je ski’s uit en maak je ze vast aan je tas voordat je je skischoenen inpakt.