Weg van de piste met de grootste aanbieder van toerski reizen in de Alpen

Heb jij ook zo een zin in de mooiste toertochten of wil jij ook wat minder tijd op de piste doorbrengen en voor de eerste keer gaan toeren. Wij zijn specialist in toerski, splitboard, freerando en off piste reizen. Vanuit de mooiste Franse skiresorts bieden we vele toerskireizen aan tegen de laagste prijs in de markt. We hebben tochten vanuit onze eigen hotels en we bieden huttentochten voor de echte avonturiers. Of je nu al expert bent en eindelijk eens de Haute Route wilt doen, of dat je voor de eerste keer wilt gaan toeren en de juiste techniek en de basis wilt leren over lawineveiligheid. Dan hebben wij de week voor jou. Een week all-in toerskiën met UCPA kan al voor €725,- inclusief gids en materiaal.

 Met Ucpa zit je in de mooiste skiresorts van Frankrijk in onze eigen gebouwen.

 Met onze gidsen en gekwalificeerde instructeurs nemen we je mee op de mooiste tochten.

 Dankzij onze lokale kennis is er altijd wat moois te vinden.

 We zijn dan ook niet voor niets de grootste aanbieder van toerski reizen  van de Alpen.

 Leer de beste technieken voor naast de piste.

 Echt een avontuur waarbij je met sprongen vooruit gaat!

 Uiteraard besteden we de nodige aandacht aan het weer, de sneeuw en het lawinebericht.

 Maar ook aan lawineveiligheid en het gebruik van pieper, schep en sonde.

 Alle materialen liggen voor je klaar, je hoeft dus niets zelf mee te nemen of te kopen.

 En omdat UCPA geen winstoogmerk heeft (ja, al 50 jaar een non-profit organisatie)

 kun je een week leren freeriden tegen de allerlaagste prijs in de markt.

Wat kun je verwachten bij Ucpa?

Inclusief

7 dagen / 6 nachten verblijf

4 / 4,5 dag splitboarden met gids

Techniek, materiaal en lawine instructie

Ontbijt, lunch en diner

Splitboard, vellen, crampons en schoenen

Pieper, schep en sonde

Skipas

Lokaal vervoer

Extra opties

   Vroege aankomst zaterdagavond met diner

   2-persoonskamer

Exclusief

   Heen en terugreis

   Drankjes op de berg en in de après ski

Voor wie

We hebben toerskiweken voor iedereen die eens verder de bergen in wil. Van beginners die voor het eerst willen toeren vanuit het comfort van een vaste standplaats met eventueel een enkele overnachting in een hut, tot volledige huttentochten waar je elke avond ergens anders slaapt. 

Welke niveau kies jij?

Omdat je dus niet alleen de skilift pakt en lekker gaat afdalen maar ook stukken moet lopen is je fysieke conditie belangrijk. We hebben onze reizen dan ook ingedeeld op niveau zodat je maximaal plezier haalt uit je week.  

   Niveau 1 : Introductie – Voor de ervaren pisteskiër, met een beetje ervaring in off piste, nog niet eerder getoerd. Ideale introductiecursus – geschikt voor iedereen.

   Niveau 2 : Gevorderd – Expert skiër, je kan overal vanaf komen in alle condities, wat eerdere toer ervaring  – probleemloos 800 hoogtemeters kunnen maken per dag. Dat betekent dat je regelmatig sport gedurende het jaar. Hikes van 1 of 2 uur zijn geen probleem. 

   Niveau 3 : Expert – Expert skiër, veel toerski ervaring, kan in alle soorten sneeuw skiën met rugzak op. Goede fysieke conditie.

Op introductieniveau zal je meer tijd besteden aan het ontwikkelen van techniek en vaardigheid om een goede toerskiër te worden. Op een hoger niveau,  zal ook je snelheid en je techniek toenemen. Die weken zullen steeds meer in het teken staan van het ontdekken van mooie routes met je gids dan aandacht voor techniek.

De toerski weken zijn bijna altijd voltijd zodat je tijd genoeg hebt om de mooiste routes, die vaak verder weg liggen, te bereiken.  De expert weken waarbij je mogelijk op gletsjers skiet, en touwen gebruikt om steile couloirs te bereiken, worden altijd geleid door een UAIGM gids.

Het is natuurlijk altijd handig als je al een theoretische en/of praktijk cursus lawinekunde hebt gedaan.

Toerskiën
Toerskiën
Splitboard shortbreak val de rhemes
Review split board

Fantastische vakantie gehad

“Ondanks “oude” sneeuw een topweek gehad in Flaine. Leraar super, eten top, materialen prima en gezellige groep bestaande uit Engelsen, Chinezen en een Fransman. Instructie in het Engels en nog een ochtendje op tourski’s de berg opgeklommen en uiteraard afgedaald. Verhouding prijs – kwaliteit voor mij een dikke 8.”

Remco

Wat stel ik me voor bij een UCPA toerskiweek?

De UCPA stijl
Anders dan bij het los boeken van een gids focussen wij ons bij UCPA op het verbeteren van je techniek, maar geen zorgen dit is echt geen reguliere skischool. Het gaat bij het toerskiën en boarden, om plezier maken en kennis en ervaring opdoen om veilig de bergen in te gaan. Het doel is om zelfstandigheid te ontwikkelen voor iedereen. De gids zal daarom aandacht besteden aan de veiligheid van het sneeuwdek, oefenen met piepers en all round vaardigheden in de bergen.

Materiaal
Alle materialen die je nodig hebt voor het beoefenen van de sport is bij onze trips inclusief. Je krijgt een splitboard, vellen, schoenen, stokken, pieper, schep en sonde. Indien nodig krijg je een harnas en/of klimmaterialen.

Sociale aspect
Eén van de leuke dingen aan een vakantie met Ucpa is het sociale aspect. Het is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen bij het beoefenen van een gedeelde passie. Of je nu alleen reist of met vrienden je zult zeker leuke gelijkgestemde internationale mensen ontmoeten. Dit geldt in het bijzonder voor de toer en off piste weken die we organiseren.

Wat heb je nodig?


Om te toerskiën is speciaal materiaal nodig. Niet elke ski is geschikt om mee te toeren. En als snowboarder heb je een splitboard nodig. Maar belangrijker nog is de speciale toerski-binding. Verder zijn toerski vellen, speciale schoenen, een rugzak, lawine- en navigatiemateriaal noodzakelijk.

Bindingen


Om te toerskiën volstaan ‘gewone’ bindingen niet. Om omhoog te kunnen lopen met je ski’s heb je speciale toerski bindingen nodig. Bindingen waarbij de hiel van je skischoen los kan komen van de ski. Op deze manier is het mogelijk om met de ski’s te lopen. Voor de afdaling wordt de hiel vast geklikt waardoor het weer een normale binding wordt. Toerski bindingen bestaan in vele typen en soorten. Van extreem lichte bindingen die vooral voor de klim ontworpen zijn tot stevige freeride bindingen, die zelfs flinke sprongen aankunnen. Het gewicht van de binding is hier een belangrijke factor. Ben je van plan korte toertjes te maken en wil je vooral van de afdaling genieten, kies dan voor stevige, afdaal gerichte, toerbindingen. Wanneer je vooral lange tochten omhoog wilt lopen dan is gewicht een belangrijke factor en zijn de zogenaamde pin-bindingen een uitkomst.

Ski’s of splitboard


In principe kan elke off-piste ski gebruikt worden als toerski, als deze de mogelijkheid heeft om een toerbinding te monteren. Maar de ski moet ook mee omhoog genomen worden, dus hoe lichter hoe prettiger de klim. Ook zijn de moderne ‘fats’ te breed om comfortabel mee omhoog te lopen. Een standaard off-piste ski is een goede keuze voor hen die tijdens de afdaling voluit gaan. Een lichte toerski is de keus voor hen die lange tochten ondernemen en niet per se op volle snelheid willen afdalen. Voor de boarders is het nodig dat je een zogenoemd splitboard gebruikt. Dit board kun je in de lengte splitsen zodat je twee helften overhoud, de binding hiervan is draaibaar en zorgt ervoor dat je eigenlijk een paar korte toerski’s hebt. 

Schoenen


Toerskischoenen hebben twee grote verschillen met alpiene skischoenen. Ten eerste hebben de schoenen een zool met een zeer goed profiel zodat er met de schoen ook goed gelopen kan worden. Ten tweede heeft een toerskischoen een echte loopstand die het lopen en omhoog skiën een stuk comfortabeler maakt. Hiernaast zijn deze schoenen veel lichter dan alpiene schoenen en vaak iets soepeler. De binnenschoen is veelal speciaal ontworpen om mee te lopen, ook van een veel betere kwaliteit dan een gemiddelde alpiene binnenschoen.
Kies toerskischoenen een fractie groter dan alpiene skischoenen. Tijdens lange tochten zullen je voeten uitzetten, wat in te krappe schoenen voor pijnlijke voeten zorgt.

Skivellen


Om met toerski’s omhoog te kunnen lopen heb je speciale vellen nodig. Deze vellen plak je op de onderkant van je ski’s. Alle ‘haartjes’ staan in een richting waardoor het vel omhoog geschoven kan worden maar niet meer naar beneden kan glijden. Goede vellen bedekken de hele ski (m.u.v. de staalkanten). Na de klim trek je de vellen simpelweg van je ski’s, en de volgende tocht plak je de vellen er zo weer op.

Toerskiën
Toerskiën
Toerskiën