Welk niveau moet je hebben voor toerskiën?

Er zijn steeds meer enthousiastelingen die gaan toerskiën; het is echt een trend geworden.
Voel jij je ook aangetrokken door de vrije natuur en poedersneeuw, en lijkt het jou leuk om te gaan toerskiën? In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is toerskiën niet alleen voor de elite. Echter is het niet bij iedereen bekend welk niveau je moet hebben om te kunnen toerskiën.

Technisch niveau: je voelt je op je gemak op alle pistes 

Het niveau wat je moet hebben om voor het eerst te gaan toerskiën, is het niveau van een goede piste skiër. Dat wil zeggen dat je je op je gemak voelt op alle pistes.

Bepaalde routes, die niet te steil en niet te lang zijn, zijn perfect om mee te beginnen. Het doel is om de activiteit te ontdekken en je vaardigheden op je eigen tempo te ontwikkelen. Op deze manier kun je je niveau verbeteren en volop genieten van de sensatie van toerskiën: totale rust en vrijheid.
 
Het wordt sterk aangeraden om tijdens je eerste tochten onder begeleiding van een professional de bergen in te gaan. Deze professional let niet alleen op jouw veiligheid off-piste, maar hij geeft ook technische adviezen voor zowel de klim als de afdalingen, en kiest de routes die het beste bij jouw niveau passen. Je kunt het beste in de lente beginnen met toerskiën, want de sneeuwcondities zijn dan zowel fysiek als technisch minder zwaar. 

Lichamelijke conditie: je hebt enig uithoudingsvermogen nodig

Toerskiën bestaat uit twee componenten, de klim en de afdalingen. De twee activiteiten vereisen verschillende fysieke kwaliteiten. Je moet in ieder geval cardio uithoudingsvermogen hebben en een goede spierspanning, onmisbaar bij het skiën. 

Niveau toerskiën

Om te kunnen beginnen met toerskiën en er volledig van te kunnen profiteren, moet je dus sportief zijn, dat wil zeggen regelmatig een fysieke activiteit beoefenen: voetbal, tennis, dans, paardrijden, het maakt niet uit, als je maar beweegt! 

Als je nog nooit hebt getoerskied, kun je het beste beginnen met kortere routes om zo jezelf te testen en langzaam te groeien. Met een te zware route in het begin, riskeer je te blokkeren en gefrustreerd te raken. 

“Twijfel niet om met korte routes te beginnen”

Kies voor een toer van ongeveer een uur op een relatief langzaam aflopende helling, vervolgens kun je langzaam de lengte van de toer en het hoogteverschil verhogen.
Onthoud dat toers van meerdere dagen, een betere lichamelijke conditie vereisen want hierbij zijn de tassen zwaarder, en de nachten in de hutten werken minder herstellend. 

Niveau toerskiën

“Je moet je op je gemak voelen en jezelf ontwikkelen op je eigen tempo”

Ervaring met off-piste skiën is een pluspunt! 

Als je al een paar keer off-piste bent gaan skiën, is dat een troef, maar het is niet onmisbaar. Skiën in de poedersneeuw vereist een skitechniek die anders is dan de techniek die je beoefent op de pistes. Als je al off-piste geskied hebt, dan voel je je meer op je gemak tijdens de eerste tochten. 

Niveau toerskiën
Credit foto Cottisch

Maar geen paniek! Een eerste toerski-ervaring is ook een ontdekking van het off-piste skiën, en van het materiaal en de gebruikte technieken: het is een moment om te leren! 

toerskiën

De goede route kiezen om te beginnen met toerskiën 

Zoals hierboven al genoemd, is het aan te raden om de eerste keren onder begeleiding van een professional te gaan toerskiën, omdat toerskiën off-piste plaatsvindt. 

“Een gids of instructeur weet welke route hij moet kiezen”

De gids kan de route aanpassen naar gelang de sneeuwcondities, jouw niveau en lichamelijke conditie. Bepaalde gebieden zijn speciaal aangepast aan beginners: er zijn niet te veel steile hellingen, ze zijn niet te lang, maar toch even spectaculair! 

Na enkele keren toerskiën, voel je je meer op je gemak in alle types sneeuw, en ben je klaar om de lengte en het hoogteverschil van de tocht te vergroten.
Tijd voor toerskitochten van meerdere dagen! De verandering van omgeving is enorm als je in de bergen blijft en je enkel op ski’s verplaatst. De nachten in de hutten laten onvergetelijke herinneringen achter, net als de prachtige afdalingen door de poedersneeuw. 

toerskiën
Credit foto Mountainkiwi

Vergevorderde skiërs hebben heel veel keus, onder andere zwaardere meerdaagse tochten, of freerando, een mix tussen toerskiën en off-piste skiën. 

Wil jij leren toerskiën of je skills verbeteren? UCPA is expert in toerskireizen in Frankrijk! Bekijk hier het aanbod.

Bekijk hier ons aanbod