Argentière in de zomer


Het dorpje Argentière ligt in de prachtige vallei van Chamonix en heeft een ontzettend mooie natuur. De bergen en heuvels rond de stad maken het de ideale speeltuin voor een aantal avontuurlijke sporten zoals trailrunning, multisport, trekking en downhill. Argentière ligt dicht bij het natuurreservaat van de Aiguilles Rouges, en heeft een uitzonderlijk karakter en beschikt over een magisch uitzicht. 

Argentière is van oorsprong een oud dorp, geïnspireerd op de Italiaanse stijl. De toeristische activiteiten nemen je mee naar het begin van de twintigste eeuw. Oftewel, een prachtig landschap!

Het dorp


Het dorpje Argentière heeft een scala aan voorzieningen zoals restaurants, winkels, bakkerijen en leuke barretjes. Daarnaast geeft de ligging directe toegang tot de bergen. Een perfecte omgeving met uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen en gletsjers erboven. De historische architectuur van de oude stad en de alpiene rivier in het midden maken het een onwijs mooie locatie. Chamonix ligt slecht op 8 km afstand van Argentière en is gemakkelijk te bereiken door middel van de bus, de trein of de prachtige voetpaden die zijn aangelegd. Het dorpje is uitstekend geschikt om te ontspannen, wanneer je even wilt glippen uit je dagelijkse sleur. 

UCPA centrum


Het UCPA centrum in Argentière domineert het dorpscentrum. Het in 2013 gerenoveerde centrum is bijna volledig gesloopt, en is van hoog niveau als accommodatie in zijn historische schelp. Om de slaapkamers groter te houden, zijn er gedeelde badkamers. Afgezien van dit feit is deze accommodatie van UCPA op zijn best. De accommodatie is voorzien van een fantastisch restaurant, moderne kamers, sociale ruimtes en een gezellige bar. Buiten bevind zich nog een volleybalveld en zwembad.

Activiteiten


Het lift- en huttennetwerk biedt uitstekende toegang tot een verscheidenheid aan terreinen. Van rustige heuvels tot de meest grillige bergtoppen maken het mogelijke om een uitdaging van jouw niveau aan te grijpen. Of je nu opzoek bent naar een rustige wandeling of een ruige downhill tocht, het plaatsje Argentiére is van alle niveaus voorzien.

Zomeractiviteiten in Argentière


Downhill mountainbiken

De vallei van Chamonix is ontzettend mooi en van nature erg steil. Dankzij het winterseizoen zijn de paden allemaal te bereiken met een lift, zodat je meer kunt genieten van het downhillen in plaats van je fiets omhoog te duwen. Het gebied is voorzien van een reeks aan paden. Uiteenlopend van routes langs de rivier die je in een rustig tempo naar beneden begeleiden tot de ruige steile routes die enorm veel techniek vereisen. UCPA biedt een hele reeks aan cursussen die zijn ontworpen om zelfs de meest geavanceerde techniek onder de knie te krijgen.

Trailrunning

Er is een groeiende populariteit om zo licht mogelijk de heuvels in te gaan en te rennen. Of dit nu is voor lichaamsbeweging, training, liefdadigheid of plezier, het is een geweldige manier om de paden van deze prachtige natuur te verkennen. Coaching krijgen in techniek, snelheid, tactiek, dieet en psychologie maken het mogelijk om sneller en langer te rennen. Er worden specifieke trainingen georganiseerd voor mensen die deelnemen aan een van de ultra trails van du Mont Blanc-series.

Trekking

De wandelpaden van Chamonix zijn van wereldklasse en zijn een van de meest bezochte zomeractiviteit van de vallei. De reeks aan paden starten vanaf de stad en zijn er in groten getale en erg gevarieerd. De wandelroutes variëren van ontspannen rivierwandelingen in de vallei, tot het balanceren op ijzeren treden en handvatten terwijl je in de gletsjers klautert. Tijden deze reis zul je gebergtes, bossen en de meest adembenemende uitzichten ontdekken. Gedurende sommige tochten zul je met stijgijzers en ijsbijlen de wereld van boven de sneeuwgrens ontdekken.

Multisport

Argentière biedt ook een multisport-vakantie om je te laten profiteren van alle geweldige activiteiten die de vallei te bieden heeft. In de multisport week kun je genieten van diverse sporten zoals mountainbiken, klimmen, raften en wandelen.

UCPA Accommodatie


Het UCPA hotel ligt in het hartje van het centrum van Argentiere, en is slechts enkele meters verwijderd van de kroegen, bakkerijen en winkels. Het historische Victoriaanse gebouw is in 2013 van binnen volledig gerenoveerd en is een fantastische driessterrenaccommodatie. Het pand heeft de oude charme behouden en gaat perfect op in de omgeving. Om de slaapkamers groter te houden worden de badkamers nog steeds gedeeld. De locatie beschikt over een groot restaurant, moderne kamers, krachtige douches, grote lounge, en een gezellige bar.  

Kamers

Gedeelde kamers voor 4 – 6 personen
Tweepersoonskamers zijn beschikbaar voor een kleine bijbetaling
Badkamers zijn gedeeld

Aankomstdag & Check-in (Let op uitzonderingen Wandelen & Mountainbiken, zie hieronder).
Inchecken tussen 14:00 en 17:00 uur. Zondag is introductiedag met accommodatie, groepsindeling en levering materiaal. Na 17.00 uur is er voorafgaand aan de activiteiten van de week een informatiebijeenkomst.

Aankomst na 21:00 uur, deurcode
Bij aankomst na 21:00 uur vindt u een envelop met naam en kamercode op de toegangsdeur. U moet de UCPA locatie van tevoren op de hoogte stellen als u te laat aankomt en een poortcode voor het centrum verkrijgen: @:  argentière.sec@ucpa.asso.fr  

Check-in ‘Wandelen Chamonix Zermatt’ & ‘Mountainbiken rond Mt Blanc’
Zondag om 08:00-11:00. Toewijzing materiaal en informatiebijeenkomst om 11.30 uur. 
Het wordt aanbevolen om aankomst op zaterdag te boeken.

Eerdere aankomst op zaterdag (tegen meerprijs)
Elke aankomst op zaterdag wordt bij boeking aangegeven. Inclusief accommodatie, diner en ontbijt. U kunt aankomen tussen 18:00 en 19:00 uur. Als u na 19.00 uur arriveert, dient u de UCPA locatie hiervan op de hoogte te stellen. Er hangt dan een bericht met naam en kamercode bij de receptie. Diner/buffet is meestal rond 19:00-20:15 uur.

Extra nacht na afloop van de cursus
Niet mogelijk.

Alternatieve accommodatie, vlakbij het UCPA-centrum:
– Gite Le Belvedere : +33 450 185 066 (vanaf ca. 30€/nacht)
–  Les Randonneurs : +33 450 540 280 (vanaf ca. 30€/nacht)

Start & einde cursus
De cursus start op maandagochtend en eindigt op vrijdag. Uitchecken zaterdag om ca. 14:00 uur.

Borgsom
Een borgsom van € 50-100 wordt betaald bij aankomst en wordt teruggegeven op de laatste dag van de cursus, alt. kan het paspoort/ID-kaart worden overlegd. Dit is een garantie voor het geval er iets kapot gaat.

Maaltijden
Het centrum heeft twee grote eetzalen, waarvan één met een groot terras waar je in de zomer heerlijk buiten kunt zitten en eten. Je maakt lunchpakketten klaar die je elke dag meeneemt, behalve op zaterdag, dan eet je in bij UCPA.

Geschatte tijden
Ontbijt: 07:30-09:00
Lunch 12:30-13:30
Diner 19:00-20:15

Douche en toilet
Douche en toilet bevinden zich op de gang, geldt ook voor tweepersoonskamers. De kamers hebben wastafels en opbergmogelijkheden.

Overig
De kamer dient op de dag van vertrek uiterlijk om 14.00 uur schoongemaakt en leeggemaakt te zijn.

Eten

De maaltijden worden dagelijks als buffet geserveerd. Het ontbijt beschikt uit onder andere yoghurt, ontbijtgranen, brood, vruchtensap, koffie en thee.

De lunch zal uit een picknick bestaan, samengesteld bij het ontbijt. De keuze zal variërend zijn en bestaan uit onder andere brood, vlees, kaas, pasta, salade, fruit etc. De picknicklunch betekent maximale tijd beschikbaar in de bergen zonder kostbare tijd te verliezen.

Het avondeten is een 3 of 4-gangen buffet. Meestal is er een soep- of salade als voorgerecht, een hoofdgerecht (vis, vlees, vegetarisch alternatief), dessert en een bord met vlees en kaas om af te sluiten.

Eventuele speciale dieetwensen dienen bij het inchecken worden vermeld bij de receptie. Voor vegetariërs zijn er voldoende alternatieven binnen het buffet.

Entertainment

Wekelijks zal er een entertainment programma klaarstaan waarbij je, je niet verplicht hoeft te voelen om deel te nemen. Het programma omvat stretchen, een quiz, karaoke, een pub crawl en een live band. Verder zijn er een aantal leuke barretjes en nachtclubs wanneer je het dorp in gaat. 

Locatie

  • Op 100 meter loopafstand naar het treinstation
  • Midden in het centrum van Argentière
Serre Chevalier buffet

Reizen naar Argentière


Naar Argentière

Een handige website die je kunt gebruiken bij het plannen van je reis is Rome2rio.nl. Deze website geeft je veel opties, kosten en linkjes om je reis te plannen.

Per vliegtuig:

Argentiere ligt op iets meer dan een uur rijden van de luchthaven van Genève waardoor het eenvoudig te bereiken is. Vanuit Schiphol wordt er regelmatig naar Genève gevlogen tegen betaalbare tarieven. Een handige website die je kunt gebruiken bij het plannen van je reis is Rome2rio.nl. Deze website geeft je veel opties, kosten en linkjes om je reis te plannen.

Airport transfer:

Vanuit verschillende vliegvelden gaat er een airport transfer direct naar het UCPA centrum toe. Je kunt deze vooraf boeken of ter plekke reserveren. We helpen je hier graag bij.

Per trein:

Indien je met de trein naar Argentiere toe wilt moet je een trein nemen tot aan St. Gervais. Dit ligt op circa 28 kilometer van Argentiere. Vanuit hier kun je een lokale trein nemen naar het station van Argentiere. Dit station ligt direct aan het UCPA centrum.

Per auto

Argentière is makkelijk te bereiken door de Autoroute Blanche (A40) die bijna tot in Chamonix doorloopt. Daarna is het nog ongeveer 15 minuten naar Argentière. Vergeet niet dat je onderweg tol moet betalen.

Contactgegevens
UCPA Argentière
170 rue Charlet Straton
Argentière
74400 Chamonix
Tel.+33 (0)4 50 54 07 11
@: argentière.sec@ucpa.asso.fr