Het splitboard maakt toerskiën mogelijk voor snowboarders

Het splitboard brengt een kleine revolutie teweeg in de snowboardwereld: het board, dat zich in twee delen laat splitsen, maakt het voor snowboarders mogelijk om ook te kunnen genieten van het plezier van toerskiën!

Tot nu toe hadden snowboarders maar één mogelijkheid om verder van de klassieke off-piste routes af te wijken: sneeuwschoenen aan en je board op je rug. 

Het splitboard maakt van je board echte toerski’s voor de beklimming, en blijft als een echt board bij de afdaling! Het is het ideale middel om daar te komen waar niemand nog sporen in de poeder heeft gemaakt.  

Het splitboard: toerskiën voor snowboarders

Het splitboard, uitgevonden door Nitro aan het eind van de jaren ‘80, is bijna 20 jaar in de vergetelheid geraakt. Maar  is dankzij bekende snowboarders, zoals Xavier De la Rue en Jeremy Jones, weer helemaal terug.

Tegenwoordig bieden bijna alle bekende snowboardmerken minimaal 1 splitboard aan inde collectie, en is  splitboarden een echte trend geworden!

Hoe werkt een splitboard?

Voor de beklimming, splits je de twee delen van het board en draai je ze om: op deze manier krijg je een soort grote ski’s en hier plak je de stijgvellen op. Je draait je bindingen, doet je schoenen erin en je bent klaar voor de beklimming. Op het splitboard horen ook speciale toerbindingen waarbij het hielstuk los kan. 

Voor de afdaling haal je de stijgvellen van de “ski’s”, klik je het board weer in elkaar, draai je de bindingen terug in snowboardstand en je kan zo de verse sneeuw weer in! Geen zorgen, het board gaat niet meer open als je het weer in elkaar hebt geklikt.

Splitboard maakt toerskiën mogelijk voor snowboarders

“Het splitboard voelt net als een freeride board”

Het splitboard scoort niet slecht in vergelijking met toerskiën. Het materiaal is natuurlijk iets zwaarder dan specialistisch toerskimateriaal, en is soms minder praktisch, maar het blijft erg goed en zorgt ervoor dat je als boarder nu ook toegang hebben tot klassieke toerskiroutes. Je beleeft snel plezier van het splitboarden, en is weer heel anders dan de klassieke off-piste routes.

Hoe begin ik met splitboarden?

Als je een goede snowboarder bent, kun je meteen profiteren van de voordelen van een splitboard, het is namelijk makkelijk te leren. Je kunt het beste stapsgewijs en naar gelang je conditie beginnen. De lente is, dankzij de minder veeleisende sneeuwcondities, het ideale seizoen om te beginnen met splitboarden. 

Met maar een uurtje lopen, kun je al toegang krijgen tot mooie, natuurlijke hellingen die maar weinig bezocht worden. Beetje bij beetje voel je je op je gemak met het materiaal, de techniek en zal je het langer volhouden. Je ambities wat betreft de lengte en moeilijkheid van de routes kun je dus meer en meer vergroten.

Splitboard maakt toerskiën mogelijk voor snowboarders

“Je uitrusting moet goed zijn, en je moet de routes en de off-piste gevaren kennen”

Laat je begeleiden door een professional, als je niet precies weet wat je doet, voor veiligheidsredenen maar ook voor je eigen plezier: hij weet de juiste routes te kiezen die passen bij jouw niveau en de sneeuwcondities van dat moment, en hij heeft natuurlijk vaak goede tips.

Zelf splitboarden?

Heb je ook zoveel zin gekregen om te gaan toeren met een splitboard?
Plan dan nu je geheel verzorgde splitboard reis, inclusief gids! 

Bekijk het splitboard aanbod