6 vooroordelen over off piste skiën ontkracht
Kijk jij met jaloezie naar de skiërs die off piste gaan en genieten van de poedersneeuw? Wat als dit ook voor jou binnen handbereik lag? Off piste skiën is namelijk niet behouden voor een elite die elke dag de gevaren van de bergen tegemoet gaat.
Om je gerust te stellen worden in deze blog 6 vooroordelen over off piste skiën ontkracht!
Vooroordeel 1: “Off piste raak ik gewond”
Als je wel eens over off piste skiën hebt gepraat, ben je waarschijnlijk gewaarschuwd door die persoon die een opsomming geeft van alle off piste ongelukken en die je wil afschrikken. Ja, natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan off piste skiën: blessures, het veroorzaken van lawines, of zelfs verdwaald raken als de omstandigheden slecht zijn.
Echter wanneer je begint met off piste skiën beheers je de techniek al en op deze manier kun je je snelheid beheersen en daarmee het risico op ongelukken en vallen beperken. Het voordeel van off piste skiën is dat, aangezien je (bijna) alleen bent in de bergen, je het risico om met andere skiërs in een botsing te komen vermijdt!
“Als je beginner bent, zorg dan dat je begeleidt wordt door een gids of instructeur”
Voor de rest raden we je aan om de eerste keren dat je off piste gaat, je te laten begeleiden door een gids of lessen te nemen. Een gids laat je bekende routes zien, maar leert je ook de basis wat betreft het weer en sneeuw.
Vooroordeel 2: “Ik loop het risico om een lawine te veroorzaken”
6 vooroordelen over off piste skiën ontkrachtLawines vormen een risico dat je niet moet onderschatten bij off piste skiën. Het is elke keer belangrijk om na te gaan wat de staat van de sneeuw is, hoe het met je groepje of buddy is en de weersomstandigheden, je uit te rusten met je lawinepieper, schep en sonde. Bekijk hier onze essentiële checklist om off piste te gaan!
“De beste manier om je te wapenen tegen lawinegevaar is om onder begeleiding van een gids op pad te gaan.”
Een gids heeft veel kennis van de sneeuw en laat zijn groep nooit onnodige risico’s nemen.
Met een gids leer je om te gaan met de lawinepieper, de sonde en de schep. Je leert ook hoe en waar je veilig op de helling moet staan om niet in gevaar te komen, in het geval dat er een lawine ontstaat.
“Er zijn gebieden waar er geen lawinegevaar is”
Lawinegevaar is afhankelijk van meerdere factoren: het sneeuwdek, de temperatuur, de wind en vochtigheid, maar ook hellingsgraad.
Onder de 30 graden is de helling te zwak om een lawine te veroorzaken. Behalve als je omgeven bent door steile hellingen, is het lawinegevaar in deze gebieden nihil.
Dat is goed nieuws voor degenen die off piste skiën willen proberen, maar afgeschrikt worden door de ongevallen die de winter soms met zich meebrengt.
Vooroordeel 3: “Ik ben verplicht om van super steile hellingen te skiën”
6 vooroordelen over off piste skiën ontkrachtkiën onEen derde van de 6 vooroordelen over off piste skiën die ontkracht moeten worden is het beeld van de professionele freeriders die afdalen van bijna verticale hellingen met een super hoge snelheid. Dit beeld hebben we allemaal in ons hoofd! Geen zorgen, dit zal absoluut niet het geval zijn wanneer jij begint met off piste skiën.
Eigenlijk is het heel waarschijnlijk dat je nooit van een dergelijke helling zal afdalen. Afdalen van zo’n steile helling is alleen weggelegd voor de allerbesten.
Bekijk alle vakantiesVooroordeel 4: “Ik moet een expert zijn in skiën voordat ik kan beginnen met off piste skiën”
Laten we eerlijk zijn, hoe beter je bent in skiën of snowboarden, hoe makkelijker het is om je aan te passen aan de veranderlijke omstandigheden off piste. Dit gezegd hebbend, is het absoluut niet noodzakelijk is om het allerbeste technisch niveau te hebben om afstand te nemen van de pistes.
Maar met een goede conditie compenseer je het deel dat je mist aan techniek. Het geheim is dus om je off piste leerperiode voor te bereiden door spieren te kweken en je uithoudingsvermogen te vergroten. Wat ook helpt is oefenen op de pistes in allerlei omstandigheden (verse sneeuw, slecht zicht (white-out), ijs, en papperige lentesneeuw).
En als je nog steeds het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, er bestaan “ontdek”sessies voor beginners. Hierbij ga je bijvoorbeeld een halve dag op ontdekking.
Vooroordeel 5 ontkracht: “Ik heb de randen van de pistes al geprobeerd, maar het is te moeilijk voor mij”
6 vooroordelen over off piste skiën ontkrachtAls off piste beginner zul je niet meteen een zacht laagje poedersneeuw vinden waarover je makkelijk kan glijden. De sneeuwcondities variëren enorm en misschien heb je al eens geprobeerd om aan de randen van de piste te skiën, maar vond je dat niet prettig. Dat wil niet zeggen dat je het niet meer moet proberen!
“Skiën in niet-geprepareerde sneeuw moet je leren en lukt niet vanaf de eerste keer”
Natuurlijk ga je in het begin wat moeite hebben, maar je zal snel leren om de verschillende sneeuwtypes die je tegenkomt te herkennen en je techniek hieraan aan te passen. Daarna verbaas je jezelf en beleef je plezier aan de verschillende oppervlaktes die je leert kennen tijdens je eerste off piste ervaringen.
Vooroordeel 6 over off piste skiën ontkracht: “Off piste skiën is erg duur”
Hier moeten we je meteen stoppen. Je op de top van de berg laten afzetten met een helikopter om off piste te gaan skiën is niet nodig! Het is ook niet nodig om het materiaal van een toerskiër aan te schaffen om je route in de bergen te traceren, dit is een optie voor later.
UCPA biedt experts in off piste skiën de mogelijkheid om hun horizon te verbreden door elke dag in nieuwe, uitzonderlijke routes te skiën.
“Er zijn hele mooie routes beschikbaar vanaf de skiliften”
Dit zal dus niet meer kosten dan het tarief dat je normaal betaalt voor je skipas. Wat betreft materiaal, in plaats van klassieke ski’s kun je all mountain ski’s vragen, dit zal een paar tientjes duurder zijn in de verhuur. Deze ski’s zijn een stuk breder dan je gewend bent en ski je vaak weer wat langer. Dit zal het off piste skiën vergemakkelijken.
In feite hoef je alleen een lawinepieper, een schep en sonde aan te schaffen. Maar als je lessen neemt, zul je deze krijgen!
Onze tips om meer zelfvertrouwen te krijgen en de stap naar off piste skiën te wagen
Het is bij off piste skiën noodzakelijk om bepaalde regels te respecteren, maar het is ook een sport die grotendeels toegankelijker is gemaakt. Off piste is dankzij de aanpassing van het materiaal en de komst van brede ski’s, die het skiën op niet geprepareerde pistes faciliteren, dichter bij gekomen voor veel skiërs. Het is daarom een goede manier om een andere kant, natuurlijk, stil en ongerept, van de bergen te ontdekken.
Om te beginnen met off piste, raden we je aan om lessen te nemen of vergezeld door een gids de bergen in te gaan. De instructeur weet situaties te kiezen waarin de veiligheid maximaal is. Hij zal ook routes kiezen waar de condities goed zijn voor beginners: een kleine laag sneeuw, een helling van 20 graden en als het mogelijk is, poedersneeuw! Het doel zal zijn om zelfvertrouwen te winnen en gaandeweg nieuwe situaties te ontdekken. En ga niet steiler dan 30 graden als je niet weet wat je doet.
Bekijk alle vakantiesMeest geboekte vakanties
Dit vind je misschien ook leuk
Off-piste: 5 tips voor beginners
Off-piste: 5 tips voor beginnersTeruggaan naar het begin van het skiën, het gevoel van vrijheid, de...
De 5 beste off piste skigebieden in Frankrijk
Freeriders en off piste beginners, jullie hebben geluk want Frankrijk zit vol met off piste gebieden...